19 Mayıs 2024 Pazar

Ayşe Kulin'in Yeni Romanı: 4 Gün 3 Gece


Ayşe Kulin okurları burada mı! Sizlere büyük bir haberimiz var. Ünlü yazar Ayşe Kulin'in yeni romanı 4 Gün 3 Gece çıktı! Everest Yayınları tarafından basılan roman, 160 sayfadan oluşuyor. Ayşe Kulin'in son romanı 4 Gün 3 Gece, 27 Mayıs 1960 tarihinde yaşanan askeri darbeyi farklı bir bakış açısıyla ele alıyor.

4 Gün 3 Gece, ülkedeki vatandaşların askerî darbe haberiyle uyandığı bir sabahı ele almaktadır. Sokaklarda tanklar, radyodan yükselen bültenler, düşmeyen telefonlar ve ulaşılamayan dostlar gibi olaylar romanın atmosferini oluşturmaktadır.

4 Gün 3 Gece Romanının Konusu

Romanın arka kapak bilgisi şu şekilde: 27 Mayıs 1960. Ülkedeki tüm vatandaşlar askerî darbe haberiyle uyanıyor sabaha. Sokaklarda tanklar, radyodan yükselen bültenler, düşmeyen telefonlar, ulaşılamayan dostlar...

Gece ertesi sabaha kavuştuğunda Türkiye Cumhuriyeti’nde yeni bir dönem başlamıştı.

Usta romancı Ayşe Kulin, tek mekânda kurguladığı ve dört gün üç gecelik bir zaman dilimini kapsayan romanında, 1960 darbesini, okurunu sıradan görünen ama içinde hiç de sıradan olaylar yaşanmayan bir apartman dairesine konuk ederek anlatıyor. Her ayrıntısı incelikle işlenmiş Dört Gün Üç Gece, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin unutulmaz hadiselerinden birine farklı bir yöntemle, aşkla, ayna tutuyor.

Tarih ve Kurgu İç İçe

Ayşe Kulin, 4 Gün 3 Gece romanında kurgusal karakterleri ve hikayeleri gerçek tarihi olaylarla ustalıkla harmanlıyor. Darbenin atmosferi ve o dönemdeki Türkiye'nin sosyo-politik durumu romanın sayfalarında canlı bir şekilde hissediliyor. Eğer tarihle iç içe geçmiş kurguları okumayı seviyorsanız 4 Gün 3 Gece'yi kaçırmamanızı öneririz.

Romanın kısa olması, okurun ilgisini çekecek ve sayfaları hızlıca çevirmesini sağlayacak bir temponun olacağına işaret. Ayşe Kulin'in usta kaleminden çıkan bu eser, tarihle ilgilenenler ve o dönemi merak edenler için okunmaya değer bir yapıt.

Ayşe Kulin Kimdir?

Ayşe Kulin, 26 Ağustos 1941 tarihinde İstanbul'da doğmuş, Türk yazar ve romancıdır. Kulin, biyografi ve öykü türlerinde 33'ten fazla kitap yazmıştır.

İlkokulu Ankara Koleji'nde tamamlayan Kulin, daha sonra İstanbul'da Amerikan Koleji'nde eğitim görmüş ve Londra'da London School of Economics'te sosyoloji eğitimi almıştır. Edebiyat kariyerine 1984 yılında yayınladığı "Güneşe Dön" adlı öykü kitabıyla başlamıştır. Ayşe Kulin'in eserleri genellikle akıcı ve yalın bir dille yazılmış olup, tarihsel olayları edebiyat aracılığıyla okuyucularıyla buluşturmuştur.

Ayşe Kulin, Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan ve geniş bir okur kitlesine hitap eden bir yazardır.

Peki siz Ayşe Kulin'in yeni romanı 4 Gün 3 Gece için heyecanlı mısınız? Ayşe Kulin'in diğer romanlarını daha önce okumuş muydunuz? Yorumlarda buluşalım!

2 yorum:

  1. Ayşe Kulin'le ilk tanışmam "Adı Aylin" ile olmuştu. Sonra "Foto Sabah Resimleri" ve "Geniş Zamanlar" adlı öykü kitaplarını okudum. Üçünü de çok severek, cümlelerin altını çizerek okuduğumu hatırlıyorum.
    Daha sonraki yıllarda Kardelenler, Gece Sesleri, Hüzün adlı romanlarını da okudum.
    "Kardelenler acaba daha farklı yazılabilir miydi? " diye düşündüğümü hatırlıyorum.
    Yeni kitabını da okumak isterim tabii.

    YanıtlaSil
  2. okumuyorum bu yazarı, çok hafif geliyor bana :)

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.