14 Temmuz 2024 Pazar

Genç Kız Kalbi | Mehmet Rauf

Servet-i Fünun edebiyatının usta kalemi Mehmet Rauf'un ölümsüz eseri Genç Kız Kalbi, yayımlandığı günden beri okurlarını büyülemeye devam ediyor.

Türk edebiyatında Eylül romanıyla adından sıkça söz ettiren usta yazar Mehmet Rauf'un genç bir kızın günlüğünden toplumun aynasını biz okurlara yansıtıyor.

Kitabımıza geçmeden önce aramızda daha önce Mehmet Rauf'un Genç Kız Kalbi'ni okuyanlar varsa kitaba dair görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızı dört gözle bekliyoruz!

Genç Kız Kalbi'nin Konusu

Mehmet Rauf'un Genç Kız Kalbi adlı eseri, genç bir kızın aşk, hayal kırıklıkları ve umutlarla dolu iç dünyasını anlatan, edebi değeri yüksek bir roman.

Pervin, İzmir'den İstanbul'a amcasının yanına taşınmasıyla hikayemiz başlar. Büyük şehrin cazibesi ve göz alıcı atmosferi Pervin'i heyecanlandırırken, amcasının ailesi ve çevresiyle kurduğu ilişkilerde de önemli değişimler yaşar. Bu değişimler, Pervin'in iç dünyasındaki gelgitleri, hayallerini ve duygularını da beraberinde getirir. Bu duyguları da bir günlüğüne aktarır.

Amcası, amcasının üçüncü eşi, kuzenleri Abdi ve Nigar ile üç ay boyunca İstanbul'da yaşayan ve hayal ettiği İstanbul'u bulamayan Pervin en sonunda şair olan Behic Bey ile tanışır. Bu tanışmayla beraber Pervin'in hikayesi başlar...

Genç Kız Kalbi, sadece bir aşk hikayesinden öte o dönem İstanbul'unun sosyo-kültürel yapısını da gözler önüne seriyor. Mehmet Rauf, romanında o dönemdeki aile ilişkilerini, eğitim sistemini, kadın-erkek ilişkilerini ve toplumdaki farklı sınıflara mensup insanların yaşam tarzlarını ustalıkla tasvir ediyor.

İçsel Çatışma, Aşk, Hayal Kırıklığı...

Mehmet Rauf'un Genç Kız Kalbi'ni üç kelimeyle özetleyecek olursak, kesinlikle bu kelimeler olurdu: içsel çatışma, aşk ve hayal kırıklığı.

Hikaye boyunca Pervin'in İstanbul'a büyük umutlarla gelmesi ve umduğunu bulamaması, amcasının kendi ailesine karşı özellikle de kadına dair görüşleri... Bir dönem romanı kesinlikle.

Genç Kız Kalbi, her yaştan okurun keyifle okuyabileceği bir eser. Romandaki akıcı dil, sürükleyici olay örgüsü ve duygusal derinlik, okurları sayfalara bağlarken Mehmet Rauf'un usta kaleminden çıkan satırlar zihinlerde iz bırakıyor.

Kitaba beş üzerinden dört yıldız verdik. Bir yıldızın eksikliğinin nedeni de sonunun apar topar bitirilmiş olmasıydı. Biz daha farklı bir son beklemiştik açıkçası. Spoiler olmasın diye daha fazla yorum yapmayalım. :)

Genç Kız Kalbi'ni okuyarak, gençliğin masumiyetini ve aşkın büyüleyici etkilerini yeniden keşfedeceksiniz. Mehmet Rauf’un bu unutulmaz eserini mutlaka okuma listenize ekleyin! Şimdiden keyifli okumalar dileriz.

Peki siz Genç Kız Kalbi'ni okumuş muydunuz? Mehmet Rauf'tan okuduğunuz başka kitaplar var mı? Yorumlarda buluşalım!

Çiçekler renk ve kokularını, yıldızlar tebessümlerini, kuşlar şarkılarını, deniz dalgalarını, gökyüzü bulutlarını, rüzgâr esintilerini hep aşk için veriyor...


... Çünkü dün yalnız seviyordum. Bugün biliyorum ki seviliyorum.


Yalnız ye, iç, uyu... Ne bir sanat kaygısı ne bir sanat heyecanı... Ne bir ilerleme ve gelişme isteği... Yalnız horultulu bile uyku...


Geçmişe imrenmek, onunla iftihar, bugün iftihar edecek şeyi olmayanlara özgüdür.


Şu insanlar ne tuhaftırlar; başkalarının mutluluklarını görerek kendilerini bundan yoksun buldukları için mi bu azarlamaları ve küçümsemeleri, yoksa kıskançlık ve hırçınlıklarından mıdır?


Avrupa'da kadınlar seçim hakkı, memuriyet hakkı istiyorlar. Bizse onları burada refah hakkı ve saadetten değil, hayat hakkından yoksun bırakıyoruz. Çünkü karanlık evlerinde yosunlanan kadınlar için hiç kimse yaşıyor diye iddia edemez.


Bence İstanbul'un en büyük kusuru, bir kibar hayatının ve kibar halkının olmamasıdır.


Doğrusu hayatım, kalbim ve gençliğim bence o karar kıymetli bir hazinedir ki bunu öyle rastgele rüzgarın keyfine harcayıp yok edemem.



2 yorum:

  1. bu eski romanalr hoş oluyor :)

    YanıtlaSil
  2. Kitap bana tanıdık geldi, okudum mu yoksa bu kitabın filmi çekilmiş olabilir mi emin olamadım. Ama ilgimi çekti doğrusu :)
    Teşekkürler,

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.