11 Temmuz 2024 Perşembe

Rus Edebiyatında Okunması Gereken Kitaplar

И снова всем привет! Сегодня мы перечислили книги, которые стоит прочитать в русской литературе, имеющей многовековую историю.

Bugün de bambaşka bir edebiyat dünyasına yolculuk yapıyoruz. Bugünkü durağımız ise Rus Edebiyatında okunması gereken  kitaplar.

Bir önceki gönderimizde yapılan yorumlar ve yaptığımız anketler sonucunda dünya edebiyatı serimizin rotası Rusya oldu. Eğer bir sonraki edebiyat turunun rotasını belirlemek isterseniz aşağıdaki yorumlar bölümünden görüşlerinizi bizlerle paylaşabilir ya da bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek isteklerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. En çok istek alan ülkenin edebiyatını da bir sonraki yayınımızda sizlerle paylaşacağız.

Rus edebiyatı, tarihsel derinlikleri ve zengin kültürel dokusuyla edebiyatseverlerin gönlünde ayrı bir yere sahiptir. 19. yüzyılın "Altın Çağı", Rus edebiyatının en parlak dönemlerinden biri olarak kabul edilir. Bu dönemde, Lev Tolstoy, Fyodor Dostoyevski, Ivan Turgenev ve Nikolay Gogol gibi dev yazarlar, eserleriyle sadece Rusya'yı değil, tüm dünyayı etkilemiştir.

Biz de Konumuz Kitap ekibi olarak Rus edebiyatında mutlaka okunması gereken 5 kitabı sizlerle paylaşmak istedik. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.

Savaş ve Barış - Lev Tolstoy

Tolstoy'un "Savaş ve Barış"ı ve "Anna Karenina" adlı eserleri, insan doğasının ve toplumun derinlemesine analizleriyle dikkat çekmektedir.

Savaş ve Barış, yazıldıktan kısa bir süre sonra neredeyse tüm dünya dillerine çevrilen, aradan geçen yüz elli yılda evrensel edebiyatın başyapıtı hâline gelen dev bir eser... Bir roman değildir, tarihsel bir anlatı değil, belgesel değil, felsefe kitabı değil, Rus toplumunu anlatan sosyolojik bir inceleme değil, bir dönem romanı, savaş ya da aşk romanı değildir. Çünkü bunların hepsidir Savaş ve Barış.

1805-1820 yılları arasında Napolyon Savaşları döneminde Rus toplumunu anlatan bu epik roman, soylu ailelerin yaşamlarını, savaşın getirdiği zorlukları ve aşk hikayelerini ele alır.

Tolstoy, karakterlerin iç dünyasını derinlemesine işlerken, tarihsel olayları da ayrıntılı bir şekilde betimler. Roman, dört ailenin etrafında döner ve Rusya'nın tarihsel ve kültürel dokusunu detaylı bir şekilde sunar.

Herkesten çok güldü. Belli ki acı çekiyor.


Suç ve Ceza - Fyodor Dostoyevski

Dostoyevski’nin "Suç ve Ceza" ve "Karamazov Kardeşler"i, ahlaki ve psikolojik derinlikleriyle öne çıkar. Bu yazarlar, karakterlerinin içsel dünyalarını ve toplumsal eleştirilerini büyük bir ustalıkla işlerken, okuyucularına evrensel temalar ve sorular sunarlar.

Suç ve Ceza yayımlandığı 1866 tarihinden bu yana, modern insana yaklaşımıyla ve sorduğu can alıcı sorularla güncelliğini hiç kaybetmediği gibi, edebiyatın çıtasını erişilmesi güç bir seviyeye yükseltmiştir. Dostoyevski'nin dehasını tüm yönleriyle yansıttığı roman, bir suçun psikolojik kaydıdır aynı zamanda.

Roman, fakir bir öğrenci olan Rodion Raskolnikov'un ahlaki ve psikolojik çöküşünü işler. Raskolnikov, ahlaki gerekçelerle bir tefeciyi öldürür ve bu cinayetin ardından yaşadığı suçluluk duygusu ve vicdan azabıyla mücadele eder. Dostoyevski, insan doğasını, suçun psikolojik etkilerini ve ahlak felsefesini derinlemesine inceler.

İnsanın zihni neyle meşgulse rüyasında onu görür. Hele içiniz rahat olmadı mı, gerçeğe ne kadar da uyar rüyalarımız!


Anna Karenina - Lev Tolstoy

Tolstoy'un "Anna Karenina" adlı eseri ise aşk, sadakat ve toplum normlarını sorgulayan trajik bir aşk hikayesidir. Pek çok yazar ve eleştirmene göre kült eser Anna Karenina, gelmiş geçmiş en büyük roman olarak sayılmaktadır. Tolstoy'un bu önemli eseri birçok kez beyazperdeye de uyarlanmıştır.

Değer yargılarına, ezberlere yöneltilmiş en sert eleştirilerden biri olan Anna Karenina'da Tolstoy, sosyeteden köy hayatına, dönemin siyasal olaylarından psikolojik sentezlere geniş bir çevrede gezinir. İlk bakışta 19. yüzyıl Rus toplumunun karnesini çıkarıyormuş gibi görünse de bu romanda yaptığı aslında tüm zamanları ve bütün insanlığı bir ahlak sınavına tabi tutar. Anna Karenina aynı zamanda aşka ve ilişkilere dair yazılmış en başarılı romanlardan biridir.

Bu roman, Rus aristokrasisinin hayatını ve aşk ilişkilerini konu alır. Anna Karenina, mutsuz bir evliliğin içinde sıkışmış bir kadındır ve Kont Vronsky ile tutkulu bir aşk yaşar. Tolstoy; aşk, sadakat, aile ve toplum normlarını sorgularken karakterlerin içsel çatışmalarını ve toplumsal baskıları ustalıkla betimler.

...birini seversen eğer, olmasını istediğin gibi değil, olduğu gibi, her şeyiyle seversin.


Ölü Canlar - Nikolay Gogol

Nikolay Gogol'un "Ölü Canlar"ı, mizahi bir dille Rusya'nın bürokratik ve sosyal yapısını eleştirirken, toplumsal yozlaşmayı ustaca hicveder.

Müfettiş adlı oyununda yozlaşmış bürokratları acımasızca alaya alan usta yazar Gogol, Ölü Canlar adlı romanıyla 19. yüzyıl Rusya'sında toplumsal düzenin ve bireylerin eleştirisini eşsiz bir başyapıt olarak ortaya koymuştur.

Bu roman, Rus toplumunun bürokratik ve ahlaki yozlaşmasını hicveder. Ana karakter Chichikov, ölü köylülerin ruhlarını satın alarak zengin olmaya çalışan bir dolandırıcıdır. 

Gogol mizahi ve eleştirel bir dille, Rusya'nın sosyal ve ekonomik yapısını zekice sorgulamaktadır.

Hayat nedir? Acılar vadisi. Dünya nedir? Hissiz insan kalabalığı.


Usta ve Margarita - Mihail Bulgakov

"Usta ve Margarita" Bulgakov'un keskin zekası ve yaratıcı anlatımıyla, Sovyet toplumunun baskılarına ve bürokrasisine hiciv dolu bir eleştiri sunar. Aynı zamanda aşk, inanç ve sanatın gücünü derinlemesine işler.

Kitap, fantastik unsurları, derin felsefi temaları ve çarpıcı karakterleriyle okuyucuyu kendine çeker. Bulgakov, eseri tamamlayamadan hayatını kaybetmiş olsa da, roman onun edebi dehasını ve hayal gücünü gösterir.

Usta ve Margarita, Sovyetler Birliği döneminde geçen fantastik ve hiciv dolu bir romandır. Roman, Şeytan'ın Moskova'ya gelmesi ve orada kaosa yol açmasıyla başlar. Şeytan, Woland adıyla tanınır ve beraberinde sıradışı bir ekip getirir. Romanın iki ana hikayesi vardır: Biri, Woland'ın Moskova'daki maceraları ve Moskova toplumu üzerindeki etkisi, diğeri ise Pilatus ve İsa'nın (roman içinde Yeshua) hikayesidir.

Senin gibi benim gibi insanlar her şeylerini yitirdiklerinde kurtuluşu öte tarafın gücünde ararlar!


Peki sizler hangi romanı daha önce okudunuz? Rus Edebiyatı hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce Rus Edebiyatının en iyi yazarı kimdir? Yorumlarda buluşalım.

2 yorum:

  1. tolstoycuyum yaaa ama şu usta ile margarita gibisi yok :)

    YanıtlaSil
  2. Dünya klasiklerini okumaya başlayan gençlik dönemindeki birçok kişi için Dostoyevski'nin yeri ayrıdır. Suç ve Ceza bir başyapıt olarak anılır. 68 Kuşağı liselerde Edebiyat Derslerinde Rus klasiklerini incelemiş, kitap özetlerini yapay zekâ yardımıyla değil, kendi okumalarıyla çıkarmıştır.
    Köy Enstitülerinde 30'lu 40'lı yıllarda okutulan klasikler günümüzde yarışmalarda bile yanıtsız sorular arasında yer alıyor. Maksim Gorki de kayda değer.

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.