Okurların dört gözle beklediği 2024 Türkiye Kitap Okuma İstatistikleri TÜİK ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayıncılar Birliği tarafından açıklandı. Kitap okuma alışkanlıklarına dair çarpıcı sonuçlar istatistikte yer aldı.
"Ülkemizde kitap okuyanların oranı %27!"
Açıklanan oranlarda en çok dikkat çeken sonuç ülkemizdeki kitap okuyanların oranı oldu. İstatistikte yer alan verileri sizler için özetledik:
Kitap okumayanların oranı (15 yaş ve üzeri nüfus için): %73
Kitap okuyanların oranı: %27
En çok kitap okuyan yaş grubu: 18-27 yaş aralığı olarak %50,9
En az kitap okuyan yaş grubu: 65 yaş ve üzeri olarak %14,1
En çok tercih edilen kitap türü: Roman, öykü ve şiir olarak %42
Diğer kitap türleri: Eğitim kitapları %20 , kişisel gelişim %15 , tarih %10 , bilim %8 , diğer %5
Türkiye'deki kütüphane sayısı: 49.537
Kütüphanelerdeki kitap sayısı: 209.106
Kütüphanelere üye olanların sayısı: 173.648
Ortalama kitap okuma süresi: Haftada 3 saat
En çok kitap okunan yer: Ev
En az kitap okunan yer: Otobüs
Sonuç: Okumuyoruz
2024 Türkiye Kitap Okuma İstatistikleri de incelediğimizde sonuç açık ve net: okumuyoruz. Teknolojinin artık her yerde olması, dikkatimizi dağıtıcıların her an her yerde olması, artık okumaya değil izlemeye ve dinlemeye sürükleniyoruz. Ayrıca bu dinleme ve izleme süresi de sosyal medyadan dolayı gittikçe düşüyor. Artık 10 saniyeden fazla bir videoyu bile izlemeye gayret edemiyoruz. Kitap okuma sürecinde de dikkatimizi kitaba yoğunlaştırmak şöyle bir dursun ortalama kitap okuma süresi haftada 3 saat.
Bu sonuçların sebebini anlayabilmek açıkçası hiç de zor değil. Eğitim sistemimizin ezberci ve sınav odaklı olması, ekonomik durum olarak kitapların aşırı pahalanması (çok ciddi rakamlarla bir kitabı elde etmek ister istemez edebiyattan ayıran bir etken oluyor), çevremizdeki insanların kitap okuma kültüründen yoksun olması, teknolojinin ilerlemesi ve dikkat dağıtıcıların çoğalması gibi pek çok etkeni sayabiliriz.
Saydığımız birçok etken bu istatistiklerin sonucunu çok etkiliyor. Bize kalırsa ekonomik durum çok etkileyici bir etken. Çünkü birkaç yıl önce aldığımız bir kitabın şu anki piyasadaki fiyatla arasında dağlar kadar fark var. Ciltli kitapları saymıyoruz bile. Onlar uçmuş gitmiş... Hal böyle olunca kitap satın alma oranları da düşüyor. Zaten kütüphanelere gitme gibi bir durum da yoksa o kişi bir yılda okuyabileceği kitap sayısı beşi geçmez.
Her ne kadar teknoloji ilerlese ve fiziki bir kitaba ihtiyacımız kalmasa bile kitaplardan öğreneceğimiz çok şey var. Kitap okuma kültürünü ne zaman birbirimize aşılayabilirsek, kütüphanelere merakla ve heyecanla gidersek ve en önemlisi kitap fiyatlarını ne zaman düşerse :) bu oranların tam tersi bir oranın yer alması mümkün.
Peki siz 2024 Türkiye Kitap Okuma İstatistikleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizin bu verilerden en şaşırdığınız sonuç ne oldu? Yorumlarda buluşalım!
saol yaaaa :) kütüphane üye sayısı az geldi bana :) okumak içinse benim kafe metro park :)
YanıtlaSilKütüphanedeki kitap sayısı çok az, birde haftalık okuma saat çok az, üzüldüm.
YanıtlaSilEğitim kitapları %20 düzeyinde okunuyor.
YanıtlaSilEn çok kitap okuyan yaş grubu 18-27 yaş.
Dünyanın uygar ülkeleri arasında, okuma oranı ve eğitim düzeyi olarak en alt sıralarda olmamızın nedenleri hiç incelenmez.
İşe göre adam aranırken kaç yönetici "Neler okuyorsunuz?" sorusunu sorar.
Doğum günlerinde kitap hediye edilen çocukların mutsuz yüz ifadesini kaç yetişkin fark eder?
Yaklaşık 50.000 kütüphane-179.000 kitap, kütüphanelere üye sayısı 174.000
Kaç okulda, kaç sınıfta kitaplık var?
Köy çocukları taşımalı eğitimle okullara taşınırken; acaba okullara kitap taşıyan kaç gezici kütüphane var?
Milletin temsilcileri arasında ayda 1 ya da 2 kitap okuyan kaç kişi vardır?
Üzücü oranlar var :/
YanıtlaSilÜzücü maalesef ama her şey ortada, şaşırmadık...
YanıtlaSilBu yayından da anlaşıldığı üzere okumadığımız net olarak belirlendi. Zaten toplumda konuşan cahil sayısında ne kadar artış olduğuna bakınca da anlıyor insan.. çok üzücü :(
YanıtlaSil