Her yıl dört gözle beklenen, aralık ayının bir geleneği haline gelen "Zinciri Kırma Takvimi" 2025 yılına hazır! Peki sen 2025'te zincirleri kırmamaya hazır mısın?
Barış Özcan'ın öncülüğünü yaptığı ve ilham verici bir hayat düzeni oluşturmak isteyenler için tasarlanan Zinciri Kırma Takvimi, 2025 yılında yeniliklerle geri dönüyor. Bu takvim, bireylerin günlük alışkanlıklarını takip ederek hedeflerine adım adım yaklaşmalarına yardımcı oluyor.
Eğer Barış Özcan'ı YouTube kanalından takip ediyorsanız uzun zamandır her aralık ayında Zinciri Kırma takvimini bizlerle paylaştığını biliyorsunuzdur. Her yıl Zinciri Kırma Takvimi videosunu merakla beklediğimiz o ay geldiği zaman siz okurlarımıza da bu güzel takvimini paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Çünkü bu eşsiz takvim her ne kadar basit gibi gözükse de birey açısından birçok faydası bulunuyor.
Konumuz Kitap ekibi olarak biz Barış Özcan'ın Zinciri Kırma Takvimini 2016 yılından beri kullanmaya devam ediyoruz. YouTube'dan da Barış Özcan'ın videosu yayınlanır yayınlanmaz siz okurlarımıza bu takvimi ulaştırmak istedik. Açıkçası geçen yıllarda çok güzel geri dönüşler almıştık. Zaten zinciri kırma takviminin de mantığı bu aslında. O zincirleri olabildiğince kırmamak ve istikrarlı bir şekilde o takvimi zincirlerle kaplamak.
Zinciri Kırmama Takvimi Nedir?
Zinciri Kırma (Don't Break The Chain), ünlü komedyen Jerry Seinfeld'in şöhret bulmuş motivasyon metodundan ilham alır. Bu metodun temel mantığı, belirlediğiniz bir alışkanlığı her gün istikrarlı bir şekilde uygulamak ve bunu yaparken takvimde ilgili günü işaretle üzerine adeta bir "zincir" oluşturmaktır. Zincir ne kadar uzun olursa, onu kırmak o kadar zorlaşır. Barış Özcan da uzun zamandır kanalında bu fikri sade ve etkili bir şekilde hayata geçirerek kendi izleyici kitlesiyle buluşturuyor.
Küçük gibi görülen ancak bir bütün haline gelince kocaman bir hedefi bir nevi parçalara bölüyoruz. Bu bölme işlemiyle kazanmak istediğimiz alışkanlıkları yavaş yavaş edinmeye başlıyoruz. Parçalara bölme işlemini yapmak bu noktada çok kritik. Çünkü hepimiz bir hedef belirlerken en geniş tanımıyla zorlanacağımız ve aslında gerçekçi olmayan birtakım hedefler belirliyoruz. Bu belirlediğimiz hedefi gerçekleştirirken zorlanmamız da bizi hedef yolumuzdan ayırıyor.
Barış Özcan da bu yılki videosunda şunu vurguluyor: "Araştırmalar gösteriyor ki, insanların yeni yıl kararlarının %80'i birkaç ay içinde unutuluyor. Neden? Çünkü çoğumuz çok büyük hedefler koyup, çok hızlı sonuç almak istiyoruz."
İşte zinciri kırma takvimi de bizlere şunu öğretiyor: hedeflerini böl. Büyük hedeflere ulaşmak için o küçük adımların atılması şart. Böylece o küçük adımlar büyük resmin oluşumuna katkı sağlasın.
Zinciri Kırma Takviminin Adımları
- Kendinize bir hedef belirliyorsunuz. Bu hedef gerçekçi olmalı.
- Belirlediğiniz hedefi ikiye bölerek kolaylaştırıyorsunuz. Örneğin; "Her gün 50 sayfa kitap okuyacağım" yerine "Her gün 25 sayfa kitap okuyacağım." diye yazabilirsiniz.
- Hedefe ulaşmak için hiçbir hamle fırsatını kaçırmadan her gün bir adım ilerliyorsunuz.
- Her hamlenin sonunda takviminize bir çarpı atıyorsunuz.
- Motivasyon açısından takvim her gün görebileceğiniz bir alanda olmalı.
- Bu noktadan sonra bahsettiğimiz o yeni oyun başlıyor. Yan yana gelen çarpılardan oluşan zinciri kırmama oyunu.
İşte zinciri kırma takviminin adımları bu kadar basit! Ancak bu süreçte öncelikle kendimizi ve hedeflerimizi tanımak çok önemli. Zaten takvimin temeli hedef belirlemede. Belirlediğimiz hedefi de göz önünde tutmak motivasyon açından değerli. Çünkü beynimiz bir şeyleri görmekten hoşlanır. O yüzden hedeflerinizi hem yazmalı hem de bu çizelgeleri gözünüzün görebileceği bir yerlere asabilirsiniz. Çalışma masanıza ya da kitaplığınızın bir köşesinde zinciri kırma takvimi bulunabilir.
2025 Yılına Özel Takvim: Hayat Ağaç Takvimi
Keltler halkını hiç duymuş muydunuz? Barış Özcan 2025 Zinciri Kırma Takvimine özel tarih öncesi ve İlk Çağ döneminde Avrupa'da yaşayan bir halk olan ve kendi takvimlerinde her bir aya özel bir ağaç ismi veren topluluktan esinlenmiş. Bu isimler o zamanlar için her ağacın bir karakteri; kendi öğretisi var olduğuna inanıldığı için verilmiş. Bu seneki takvimimiz de o kadim toplulukların ağaç isimleri, hedeflerimizi belirlemede ve devam ettirebilmede eşlik edecek.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 13 ay var karşımızda. Çünkü Keltler halkı zamanı 13 aya bölmüşler ve o aylara ağaç isimleri vermişler. Barış Özcan videosunda: "Mesela Ocak sonu, Şubat başı için kızılcık ağacını seçmişler. Çünkü ilk çiçek açan oymuş. Daha kar yerdeyken, bu ağaç pembe çiçekleriyle baharı müjdelermiş. Keltler onun dalından yapılma değnekleri yanlarında taşırmış. 'Bir yolculuğa çıkarken kızılcık dalı, yolu açar.' derlermiş. Ya da Nisan ayı için Söğüt ağacından ilham almışlar. Çünkü rüzgar ne kadar sert esse de söğüt kırılmaz, eğilir. Dalları yere değecek kadar eğilse bile, fırtına geçince yine doğrulur."
Bu güzel bilgiler de özel bir takvim olarak Barış Özcan bizlere sunuyor. Her bir ay Keltler halkının aylara verdiği ağaç isimleriyle dolu ve her bir ağaca verilen özellik hedeflerimizi belirlerken ve gerçekleştirirken çok işinize yarayacak. Ağaç yapraklarından ve dairesel tasarımıyla hazırlanan ağaç takvimi hedeflerinizi gerçekleştirirken ister boyayarak isterseniz de çarpılar atarak devam edebilirsiniz.
2025 yılına özel hayat ağacı takvimini uygulamak zinciri kırma takviminkine benzer olarak ilerliyor. İster her bir aya farklı hedefler belirleyebilir isterseniz de belirlediğinizi hedefleri kolaydan zora doğru ilerletebilirsiniz. Takvimdeki çiçeklerin her biri 7 yaprağı var. Bu da bir dilimde toplam 28 yaprak demek. Bu 28 yaprak da bizim ayımızı oluşturuyor. Çünkü bu takvim tam 13 aydan oluşuyor.
Hayat Ağacı Takvimi Örneği: Huş Ağacı Ayı (24 Aralık - 20 Ocak)
Takvimde yer alan huş ağacının Keltler halkının vermiş olduğu anlam, yeni başlangıçlar ve arınma olarak geçiyor. Tam da sırası değil mi bu yeni yeni yılda yeni başlangıçlar yapmak ya da kendimizi yeniden keşfetmek? Bu ay dilimini çiçeklerinden de görebileceğiniz gibi bir dalda 4 çiçek var. Bu çiçekler de bizim haftalarımız oluyor. Daha net olması ve örnek alabileceğiniz bir hedef belirleyelim o zaman:
1. Hafta (1. ve 7. günler)
Hedef: 25 sayfa kitap okuma.
Niçin: Küçük adımlarla büyük hedeflere ulaşılmalı. Gerçekleştiremeyeceğiniz hedefler belirlenmemeli.
İşaretleme: İster zinciri kırma takvimi gibi çarpı atabilir isterseniz de daldaki 7 yaprağı boyayabilirsiniz.
2. Hafta (8. ve 14. günler)
Hedef: 35 sayfa kitap okuma.
Niçin arttı?: Hedefimiz küçük adımlarla büyük değişimler yaratmak değil miydi? Artık 25 sayfadan daha fazla kitap okuyabiliyorsunuz. Bu da sizin için bir motivasyon kaynağı oluyor.
İşaretleme: Artık daldaki ikinci çiçeğin 7 yaprağını işaretleyebiliriz. Bu da 14 günlük bir alışkanlığının devamını gösteriyor.
3. Hafta (15-21. günler)
Hedef: 45 sayfa kitap okuma + kitapla ilgili yorumlar yazma
Hedefi Genişletme: Başlangıçta sadece kitap okudunuz. Ancak şimdi okuduğunuz kitabı yorumlamaya geldi. Böylece okuduğunuz sayfaları eleştirel bir şekilde yorumlama alışkanlığını da kazanabileceksiniz.
İşaretleme: Daldaki üçüncü çiçeğin 7 yaprağını işaretleyebilirsiniz.
4. Hafta (22-28. günler)
Hedef: 55 sayfa kitap okuma + yeni kitap ve yazarların bulunduğu okuma listeleri yapma
Final: Kitap okuma alışkanlığımız bu üç hafta boyunca pekişeceği için final kısmında hem 55 sayfa kitap okuma bizim için kolay olacak hem de yeni kitaplarla ve yeni yazarlarla tanışacağımız bir liste yaparak perspektifimizi genişleteceğiz.
Nasıl?: Her gün 55 sayfa kitap okurken doğal olarak okuyacağımız yeni kitaplara ihtiyacımız olacak. Bu nedenle kalemini tanımak istediğiniz herhangi bir yazarın veya okumak için can attığınız bir kitabı okuma listeleri yaparak planlayabileceksiniz.
İşaretleme: Daldaki son çiçeğin 7 yaprağı da yeşillenmiş olacak.
Bu verdiğim bir örnek. Barış Özcan da ağaç takvimi için kimi örnekler vermiş. Videosunda izleyebilirsiniz. Onun da dediği gibi: "Herkesin alışkanlıkları ve ihtiyaçları farklı. Çünkü her ağaç farklı büyür. Kiminin dalları göğe doğru dimdik uzanır, kimininki yanlara doğru yayılır." Bundan dolayı hedeflerinizi belirlerken kendinizi tanımalı ve ona göre hedeflerinizi belirlemelisiniz.
2025 yılına özel zinciri kırma takviminde aslında tohumlarımız elimizde. Bu tohumları toprakla buluşturmak ve dev bir ağaç yapmak mümkün. Önemli olan bu tohumları toprakla buluşturup ona yatırımlar yapmak. Video da değinildiği gibi: "2025'te her birimiz kendi küçük ormanımızı büyüteceğiz. Her çarpı bir yaprak, her alışkanlık bir dal, ve her ay yeni bir ağaç olacak. Bazı yapraklar dökülecek belki, ama unutmayın: en güçlü ağaçlar da fırtınalarla büyür." Her ne kadar zorluklarla baş başa kalsak da o kadim ağaçlar gibi kökleri sağlam dimdik dururken hedeflerimizi bir bir gerçekleştirelim.
Unutmayın, bu büyük değişimlerin arkasında küçük adımlar var. Tıpkı o kadim ağaçların küçük tohumları gibi...
2025 Zinciri Kırma Takvimi: PDF versiyonu için "buraya" tıklayabilirsiniz.
2025 Hayat Ağacı Takvimi: PDF versiyonu için "buraya" tıklayabilirsiniz.
2025 Astronomi Takvimi: Özel hazırlanmış Astro Takvimi için de "buraya" tıklayabilirsiniz.
bu yıl kaybettıgım kıtap okuma alıskanlıgımı e blog yazma alıskanlıgımı gerı kazanmak ıstıyorum. Barış Özcan'ın takvimini daha önce kullandım sanırım artık tekrar kullanma vakti geldi.
YanıtlaSilTeşekkürler hatırlatma için
yazıyı çok beğendim zinciri kırma takvimini bu sene ben de ekleyeceğim günlüğüme
YanıtlaSileveet senden öğrenmiştiiik :)
YanıtlaSil