7 Aralık 2024 Cumartesi

Vejetaryen | Han Kang

2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Güney Koreli yazar Han Kang'ın çok satan kitaplarından birisi olan ve 2016 Uluslararası Man Booker Ödülü'nü kazanan Vejetaryen kitabını mutlaka okuma listenizde yer almalı.

Kore Edebiyatına başlangıç kitapları oldu bizim için. Yazar Han Kang'ın üç kitabını okuduk. Diğer kitaplarının kitap yorumları için "buraya" tıklayabilirsin.

Kitaba dair detaylara geçmeden önce aramızda Han Kang'ın ödüllü kitabı Vejetaryen'i okuyanlar varsa kitaba dair görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızı dört gözle bekliyor olacağız!

Vejetaryen Romanının Konusu

Han Kang'ın 2016 Uluslararası Booker Ödülü'ne layık görülen romanı Vejetaryen, yalnızca bir yeme alışkanlığının ötesinde derin psikolojik ve toplumsal bir inceleme sunuyor.

Vejetaryen romanının konusu, et yemeği reddeden bir kadının yaşadığı dönüşümü ve bu kararın çevresi ve kendisi üzerindeki etkilerini çarpıcı bir dille anlatıyor. Romanın kahramanı Yonğhe bir gün aniden et yemeyi reddederek ailesini ve çevresini şaşırtır. Bu basit gibi görünen karar, Yonğhe'nin hayatında beklenmedik bir fırtına koparır. Ailesi ve toplum, onun bu kararını anlamaya çalışırken Yonğhe giderek içine kapanır ve bedenini kontrol edemez hale gelir.

Han Kang bu kitabıyla bizleri cinselliği, şiddeti, ilişkilerimizi ve saplantılarımızı sorgulayacağımız rahatsız edici bir yolculuğa çıkarıyor.

Bir Kararın Yaratığı Fırtına

Konusundan da anlaşılacağı üzere, bir kadının altığı karar adeta bir fırtına etkisi yaratıyor. Özellikle aldığı karar eşi, ailesi ve çevresi hoş karşılamıyor ve bu kararı kabul edilmiyor.

Roman, Yonğhe'nin yaşadığı dönüşümü ilk olarak eşinin bakış açısından, ardından ablasının eşi tarafından en sonda da ablasının bakış açısıyla anlatır. Bu çok seslilik, olayın karmaşıklığına ve derinliğine vurgu yapar. Vejetaryen, semboller ve metaforlarla dolu zengin bir kitap. Örneğin Yonğhe'nin reddettiği et, sadece besin değil aynı zamanda toplumsal normlar, cinsiyet rolleri ve şiddet gibi kavramların bir metaforu olarak kullanılır. Yonğhe'nin vücudunda meydana gelen değişimler, bu semboller aracılığıyla daha geniş anlamlar kazanır.

Dipnot: Kore kültüründe et, çok değerlidir. Kore kültürüyle ilgili dizi veya filmleri izlediyseniz yemek kültürlerinin başında et ve et ürünleri gelir. Bu kitapta da yazar Han Kang eti bir metafor olarak kullanarak bir kadının özgürce alması gereken kararların nasıl yok sayıldığı, düzene karşı gelinince çevre tarafından nasıl dışlandığını, en önemlisi de bir kadının aldığı kararların nasıl yargılandığına ve karar verme yetkisinin nasıl elinden alındığını en net şekilde gösteriyor. Kullanılan bu metafırlar gerçekten çok etkileyiciydi. Özellikle de Han Kang eserinde "kadının sadece cinsel yönden bir varlık" olarak görünmesinin ne kadar acizce olduğunu gözler önüne seriyor.

Peki siz Han Kang'ın Vejetaryen kitabını okumuş muydunuz? Kore edebiyatından okuduğunuz kitaplar neler? Yorumlarda buluşalım!

Çürüyen barakalar ve büyüyen otların önünde o hiç yaşamamış küçük bir çocuktan ibaretti.


Ne zaman başladı tüm bunlar? Hayır, hayır, ne zaman her şey yıkılmaya başladı?


Her şey bana yabancı geliyor. Sanki bir şeylerin arka tarafına geçmişim gibi. Kulpu olmayan bir kapının ardındaymışım gibi.


Kadının kendi canına kıymaya çalıştığı o an, hayatının bir köşesinde hep yer edinecekti.


Hayatında meydana gelen her şeyin üstesinden tek başına gelmeyi bilmişti ve dürüstlük onun doğasında vardı.


Aradığı şey daha sakin, daha gizli, daha büyüleyici ve derin bir şeydi.


Bir kişi tamamen değişince diğerinin ona ayak uydurmaktan başka çaresi kalmaz.


Şu anın dünyasının yaşattığı kaygı ve acıya dayanmak için bile enerjisi yoktu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.